Chicken Run coordinatie en redactie

NL Samenvatting van rapport Chicken RunTim Steinweg schreef het Engelstalig SOMO-rapport Chicken Run over de grootste kippenproducent in Oekraïne, Myronivsky Hliboproduct (MHP). Jaarlijks slacht het bedrijf naar schatting 332 miljoen kippen en staat op het punt de productie met 70 procent te verhogen. MHP krijgt daarbij ruim baan van de Oekraïense overheid, exporteert tegen gunstige voorwaarden naar Nederland en profiteert bovendien van een half miljard aan leningen van internationale ontwikkelingsbanken. Bij de schaalvergroting spelen ook Nederlandse banken en bedrijven een rol. Intussen ondervinden de bewoners in de omgeving van Europa’s grootste kippenstal steeds meer overlast van stank en zwaar verkeer en worden zij onder druk gezet om hun land te verpachten. Met het rapport Chicken Run bracht SOMO de bedrijfsstrategieën van MHP en de daaruit voortvloeiende impact op omliggende dorpen in kaart.

Redactie, traffic en resultaten

Bij deze SOMO-publicatie verscheen een Nederlandstalige samenvatting van Chicken Run waarvan ik de eindredactie en de traffic verzorgde. Ook regelde ik de traffic en de media-aandacht rondom het rapport. Ondere andere in de Volkskrant verscheen een groot artikel. Alle aandacht voor het rapport resulteerde in Kamervragen van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Begin oktober 2015 belooft de Tweede Kamer dat er geen nieuw ontwikkelingsgeld naar megastallen in Oekraïne gaat. De kamer nam een motie aan, waarin werd opgeroepen niet in te stemmen met nieuwe financiering vanuit de Europese bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) voor kippenproducent Myronivsky Hliboproduct (MHP). Het zou gaan om 85 miljoen euro aan Europees belastinggeld.

Reacties plaatsen kan niet meer.