Feiten & Fabels update

Feiten en Fabels over TTIPTNI, SOMO en het Platform Authentieke Journalistiek maakten in september 2015 een update van de Feiten & Fabels uit 2014. Van beide uitgaven redigeerde ik alle teksten. Waar gaat het over?

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) is het vrijhandelsverdrag waarmee de VS en de EU het grootste handelsblok ter wereld willen vormen. Als we de voorstanders mogen geloven zal een succesvol akkoord leiden tot vele miljarden aan extra economische groei en honderdduizenden nieuwe banen. TTIP wordt dan ook wel gepresenteerd als de goedkoopste weg om uit de crisis te komen. Maar volgens critici betekent het verdrag vooral een afbraak van de bestaande regelgeving rondom milieu, arbeid en veiligheid en is de beloofde economische groei een luchtkasteel.

In Feiten en Fabels? 10 claims over TTIP (2015) worden de belangrijkste uitspraken onderzocht en getoetst. Hoe zit het bijvoorbeeld met de uitspraak dat de Nederlandse economie zal groeien? Of de claim dat de huidige Europese standaarden niet zullen worden verlaagd? Of dat de democratie zal worden gewaarborgd? Het Transnational Institute (TNI), SOMO en het Platform Authentieke Journalistiek hebben tien grote claims over TTIP kritisch onder de loep genomen en ontleed. Illustraties zijn van Milo Rottinghuis.

Reacties plaatsen kan niet meer.