Oculus – Crowdfunding in de optiek

Fred Boorsma in zijn optiekwinkel - mogelijk door crowd fundingFred Boorsma is sinds kort de nieuwe eigenaar van Van Rijn Optiek in Alkmaar. Via crowdfunding wist de opticien in 4,5 uur zijn startkapitaal voor deze overname bijeen te krijgen. Hiermee kan Fred zijn liefde voor het optiekvak, het helpen van mensen met zien en zijn sterke wens om te ondernemen waarmaken.

Tekst: Noor Backers
Foto: Mark van den Brink

“Het is natuurlijke een enorme stunt dat ik het benodigde bedrag via crowdfunding binnen enkele uren binnen zag komen. Maar voor mij is het veel belangrijker dat ik continue kwaliteit en service blijf leveren, zoals de mensen de afgelopen 18 jaar van Rolf en Nancy van Rijn in hun sfeervolle optiekzaak zijn gewend”, vertelt een bescheiden en nuchtere Fred. Toch was het voor hem een emotioneel moment en kan hij het zelf ook nog nauwelijks geloven dat het zo snel ging. Fred is de eerste optiekondernemer die zijn financiering via crowdfunding heeft gerealiseerd.

Crowdfunding zit in de lift

Met een grote groep mensen (‘de crowd’) iets mogelijk maken, dat is crowdfunding. De crowfundingsbranche is het afgelopen jaar verdrievoudigd. “Deze financieringsvorm is een relatief nieuw fenomeen dat alleen maar groter wordt binnen het MKB zolang banken bij financiering tussen de 25 en 40 procent eigen vermogen blijven vragen. Voor een opticien in loondienst is het een pittige opgave om zo’n bedrag bij elkaar te sparen, zonder hulp van anderen”, zegt Fred. Op nos.nl stelt Rob Wolthuis van MKB Nederland: “Bedrijfsinvestering door crowdfunding is nog klein, maar het groeit. Nu wordt 130 miljard euro in Nederland nog door de banken verstrekt en 80 miljoen door crowdfunding. Maar die 80 miljoen groeit in een rap tempo.” Wolthuis zegt bovendien dat crowdfunders zich ook steeds meer richten op bedrijven die al langer bestaan. “Voorheen richtten crowdfunders zich vooral op start-ups”.

Overname minder riskant

Na 15 jaar te hebben gewerkt als opticien, waarvan dertien jaar als bedrijfsleider, werd in 2013 Freds tijdelijke contact niet verlengd. “De banen lagen niet voor het oprapen. Samen met het vaderschap zette dat me aan het denken.” Freds focus kwam steeds meer op het zelfstandig ondernemerschap te liggen. Vrij snel werd duidelijk dat in Noord–Holland de overname van een bestaande optiekzaak de beste en minst risicovolle optie was. “Er zijn hier al zoveel zelfstandige opticiens.” Bovendien zijn in de optiek 96 procent van de overnames succesvol tegenover slechts 50 procent van de nieuw gestarte zaken. “Maar ja, die financiering he?!”

Grondig voorbereiden

In de tijd dat Fred het afgelopen jaar geen werk had, ronde hij zijn studie Commerciële Economie af aan de Hogeschool van Amsterdam. De serieuze zoektocht naar het ondernemerschap startte hij in april van dit jaar. “Een bedrijfsplan maken was door mijn studie geen zware opgave. Wel wilde ik van begin af aan een goede adviseur met een groot netwerk en veel kennis en ervaring in de optiek. Bert Smelik van BeSmart Consulting begeleidde mij in het hele overnametraject en de financiering ervan. Op zijn aanraden heb ik ook crowdfunding onderzocht. Bert heeft een goede samenwerking met Collin en begeleid hen in de optiekbranche. Bij crowdfunding zijn een goed bedrijfsplan waarin je de taal van de investeerder spreekt en goede adviseurs goud waard. Ook de keuze van het crowdfundingsplatform is essentieel. Onderzoek uitgebreid de slagingspercentages, referenties en kosten van verschillende platforms. Zoek uit welk platform het beste bij jouw doel past. En maak vooraf een tijdlijn waarop staat wat je wanneer moet doen.”

Cijfers en vertrouwen

Op basis van uitgebreid onderzoek koos Fred voor Collin Crowfund dat zich richt op het MKB en bekend staat om hoge scoringspercentages en een groot netwerk van investeerders. “Collin Crowdfund en de investeerders kijken naar de harde cijfers in je bedrijfsplan. Dat moet vertrouwen uitstralen, want wekelijks ontvangen zij drie aanvragen waarvan twee worden afgewezen. Je moet je huiswerk dus heel goed doen en cijfermatig kunnen aantonen dat je plan realistisch is. Als zij het zien zitten, adviseert en begeleidt hun coach je door het traject heen en onderhoudt het contact met de investeerders. Daarnaast biedt Collin de mogelijkheid om een filmpje en een pitch te maken. Het vertrouwen dat Collin heeft in je plan, trekt investeerders makkelijk over de streep. Ook gaf het vertrouwen dat de vorige eigenaren hebben geïnvesteerd. Daar ben ik hen zeer dankbaar voor.”

“Kijk het kan wel, er zijn meerdere wegen om je doel te bereiken”

Investeren in je toekomst

Crowdfunding is een zakelijke transactie voor alle partijen. Naast de acht procent rente die de investeerders ontvangen voor de vijfjarige lening, stelde ik hen een beloning in het vooruitzicht. Allen krijgen een gratis lenscontrole en de grotere investeerders mogen een gratis zonnebril komen uitzoeken. Begin september startte de crowdfundingscampagne eerst in mijn eigen netwerk. Via mijn ‘innercrowd’ stond er al snel een startbedrag op de teller, waarna mijn profiel werd voor het netwerk van investeerders en via social media verspreid werd. De 156 anonieme investeerders hebben mijn droom laten uitkomen. Je begrijpt wel dat als ik alles op de rit heb, ik andere ondernemers via crowdfunding ga ondersteunen. Bij een gewone spaarrekening ontvang je nooit zo’n mooie rente. In de toekomst wil ik bovendien nog meer investeren in kennis om mijn klanten van dienst te zijn.”

Tips, voorwaarden en regels

Zodra je weet welke financieringsvorm en welke partij je inschakelt, onderzoek dan de gestelde voorwaarden en regels. “Vraag na en zoek uit. Vooral als startende ondernemer want missers zijn zo gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de regels van het meewerken van je partner, maar ook het opstellen van huwelijkse voorwaarden als je getrouwd bent en het aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Vaak kosten dit soort zaken meer tijd dan je lief is. Houd ook rekening met een concurrentiebeding wanneer je in loondienst bent. Vraag op tijd toestemming en bespreek je plannen met het UWV wanneer je uit een uitkering komt. Houd rekening met onverwachte kosten. Zo betaal je bij aanvang van de huurperiode een waarborg. Allemaal dingen die je vooraf over het hoofd zou kunnen zien.” De allerbelangrijkste tip van Fred is: doe bij crowdfunding voor een overname alles in overleg met de eigenaar. Heb respect voor hen en houd rekening met hun gevoelens. Zij nemen immers afscheid van hun ‘kindje’ en komen via jou in de publiciteit. Het uitgebreide inwerktraject door de oude eigenaren gaf mij inzicht in alle ins en outs van hun klanten die ik graag wil behouden. Een aanrader. En laat je vooral begeleiden door een ervaren optiekmakelaar want er komt altijd meer bij kijken dan je van tevoren kan overzien. BeSmart Consulting heeft me niet alleen met de onderhandelingen en de financiering ondersteund, maar ook met hun marktkennis en persoonlijke begeleiding.”

Van Rijn Optiek

OPTIEKmakelaars 

Collin Crowdfund

Oculus Magazine
Artikel in opdracht van Optiekvakblad Oculus

Reacties plaatsen kan niet meer.