Oculus: Nieuwe bril gezocht
Oriënteren via Brilonline.com en kopen bij de zelfstandige opticien
Het is de hoogste tijd voor een nieuwe bril. Ik kruip achter mijn laptop en ga speuren, online is er veel te zien en te passen. Toch wil ik graag in het echt zien hoe bepaalde brillen staan en advies kunnen vragen aan een gediplomeerd opticien. De oplossing lijkt Brilonline.com waar je je digitaal kunt oriënteren en die potentiele klanten naar de zelfstandige optiekwinkel weet te trekken. Ik ging op onderzoek uit, sprak met Erwin Duinkerken en Albertine Buunk van Brilonline.com. Bovendien was ik een consument op zoek naar een nieuwe bril via de paskamer van Medi Optiek waar ik ‘live’ in Bussum de door mij bestelde brillen heb gepast en werd geadviseerd.
In Nederland vind je 350 paskamers van Brilonline.com op de sites van zo’n 220 zelfstandige opticiens. Deze ondernemers hebben één of meerdere vestigingen en kozen voor een digitale paskamer van monturen (Brilonline.com) of kinderbrillen (kinderBrilonline.com) of een combinatie daarvan. Ik focus me op een nieuw montuur via Brilonline.com.
Geen online verkoop
“Het is een misvatting, die leeft onder opticiens, dat we met Brilonline.com via internet brillen verkopen. Het enige dat we willen bereiken is dat via deze digitale paskamers consumenten sneller de winkel van zelfstandige optiekzaken binnenstappen”, vertelt Erwin Duinkerken. “Consumenten kunnen gratis een heleboel brillen online ‘passen’ op hun eigen gezicht, daar een selectie uit maken en deze in de winkel in het echt gaan passen en eventueel kopen. Maar hij of zij kan ook voor een ander montuur uit de winkel kiezen of elders verder shoppen. “Consumenten ervaren het als ‘prettig’ en ‘gemakkelijk’ om zich thuis te oriënteren op hun aankoop. Ook vrienden en familie kunnen meekijken, zonder allemaal op hetzelfde tijdstip mee naar de winkel te moeten. Via e-mail, Facebook en Twitter kunnen mensen de beelden delen.”
Service en advies in de winkel
Na een aantal jaren trouwe dienst van mijn fijne bril, ga ik dus op zoek naar een nieuwe. Op de prettig vormgegeven site www.Brilonline.com, staat het concept helder uitgelegd en lees ik dat Brilonline.com niet gelooft in het online leveren van een complete bril inclusief correctieglas: “Een bril is en blijft een medisch instrument om oogafwijkingen te corrigeren. Iedere bril moet daarom op maat gemaakt worden. Iedere keer weer, want geen mens is hetzelfde”. Dat spreekt mij aan en ik ga aan de slag. Met de webcam maak ik een foto van mijzelf, een digitale foto uploaden mag ook. Een beetje onwennig kijk ik recht in de camera, zodat de pupillen goed zichtbaar zijn. Vanaf 3 wordt er afgeteld en ik heb de neiging om gekke bekken te trekken tot ik me besef dat deze foto bij dit artikel geplaatst gaat worden. Na enkele pogingen beslis ik dat het ‘deze’ foto maar moet worden.
Online verkennen
De volgende stap is het aanvinken van je geslacht en het opmeten van de pupilafstand. Dat laatste is eigenlijk niet zo eenvoudig en nauwkeurig als je het zelf opmeet. Vragen consumenten zich af hoe erg een afwijking van enkele millimeters is in dit proces? Mijn vermoeden dat de PD bedoeld is om de site een aantal geschikte monturen te laten selecteren, wordt later bij Medi Optiek inderdaad bevestigd. Voor mij levert dit maar liefst 365 monturen op en ben ik blij met de selectiecriteria waarmee ik het aantal monturen kan terugbrengen naar overzichtelijkere proporties; 35 brillen. Daarvoor geef ik mijn favoriete kleuren en merken aan en kan ik kiezen uit verschillende materialen, vormen, prijssegmenten, maar ook het type montuur. Het verbaast me wel dat ik geen sterkte van mijn ogen hoef op te geven.
Kosten voor opticien en consument
Met een klik op een aansprekende bril zet ik ze virtueel op mijn neus. Het is net alsof je in de spiegel kijkt, alleen kun je je hoofd niet bewegen. Geschikte ‘kandidaten’ sla ik op in het fotoalbum. Hieruit kies ik vervolgens zes monturen in verschillende tinten en prijsklassen, die ik bij Medi Optiek in Bussum laat bezorgen, voor mij een gratis en vrijblijvende reservering. De enige kosten voor de opticien voor een digitale paskamer zijn de licentieovereenkomst vanaf 750 euro. “De volledige winstmarge op de verkoop van een montuur is voor de opticien”, vertelt Duinkerken. Standaard is elke paskamer gevuld met niet-dealer-gerelateerde monturen. Meer en meer bedienen wij exclusieve opticiens waarbij hun dealer-gebonden monturen alleen in hun paskamer aangeboden worden aan de consument.”
Passen en meten
Het voordeel van Brilonline.com is voor veel opticiens dat zij op deze manier hun collectie in de winkel digitaal kunnen uitbreiden met andere merken, andere prijssegmenten en voor speciale doelgroepen, bijvoorbeeld grote of kleine maten, maar ook kinderbrillen. “Zonder voorfinanciering, want betalen doe je pas bij verkoop van een montuur. En deze winkel is 24 uur per dag open. Op zondagavond zien wij veel mensen online passen en hun bestelling plaatsen. Ook kun je in de winkel samen met de klant op digitale zoektocht naar een geschikt model”, zegt Duinkerken. “En je kunt de klant in de ogen kijken, heel belangrijk.” Jan Ruhof van Medi Optiek deelt bovenstaande visie. Zodra een nieuwe klant via Brilonline.com bij ons binnenkomt, begint de klantenbinding en starten wij graag met een oogmeting, waarmee we onze expertise laten zien.” Na mijn bestelling ontving ik direct een e-mailbevestiging vanuit Brilonline.com. De dag erna belde Medi Optiek mij om de pasafspraak en oogmeting in te plannen, want de door mij bestelde brillen lagen al klaar in de winkel.
Jan Ruhof van Medi Optiek: Ik zie volop mogelijkheden met Brilonline.com, toch moeten ‘wij zelfstandige opticiens’ doen waar we het beste in zijn, onze winkels bestieren. En daarnaast profiteren van alle ontwikkelingen die je extra services opleveren.”
Advies geeft doorslag
Het kost tijd om online te zoeken, maar als alles is ingevuld, krijg je wel snel en eenvoudig een beeld van de monturen die bij je passen. Spannend of de brillen in het echt ook zullen staan. Al snel blijkt dat de twee brillen die ik online de beste vond, dat in de praktijk ook zijn. Vanessa Swaneveld − gediplomeerd orthoptiste, contactlensspecialist en tevens kleurconsulente bij Medi Optiek − legt me precies uit waarom welke brilvormen en kleuren mij wel of niet staan en geeft mij uit de winkel nog een aantal kleuren en modellen om dit te onderbouwen. Erg leuk om nog meer vormen en kleuren te proberen en daar een uitgebreid advies bij te krijgen, inclusief glasadvies. Hierdoor ben ik zeker van mijn keuze. Het wordt toch weer een zwarte bril, maar wel met een opvallende vorm. Bij het afhalen van de nieuwe bril biedt Medi Optiek een gratis make-up (kleur)advies aan de klant, een leuke extra service in de winkel. Iets om naar uit te kijken.
Noor Backers: “Door de uitgebreide uitleg over vormen, kleuren en glasadvies van Vanessa Swaneveld, opticien en kleurconsulente bij Medi Optiek, ben ik zeker van mijn keuze”.
Informeren
Duinkerken vertelt dat zij landelijk de bekendheid en vindbaarheid van Brilonline.com vergroten, maar dat zelfstandige opticiens zelf in een nieuwsbrief, in de winkel en via social media aandacht moeten genereren voor hun eigen site om zo wekelijks bezoekers te kunnen trekken. Ruhof ziet mogelijkheden voor de toekomst van de paskamer op Medi Optiek.nl en promoot het concept nu via social media en met een flyer voor in de winkel en via Direct Marketing. “Dit ontbrak het afgelopen jaar, waardoor we er niet alles hebben uitgehaald wat erin zit.” Duinkerken geeft aan dat met 6 à 7 verkopen per jaar, je de kosten voor de licentieovereenkomst al terugverdient en dat nagenoeg elke online reservering wordt omgezet in de koop van een montuur. Via de site trendsinbrillen.nl informeren wij consument en opticien over de trends in vormen, kleuren en materialen met een link naar de aangesloten opticiens.”
Thuisprobeerset en tieners
Buunk: “Binnenkort lanceren wij www.Brilonlinethuis.com: de klant ontvangt dan thuis de gereserveerde brillen. Met de bril die hij wil kopen, stapt de consument naar een aangesloten opticien van zijn keuze voor de bekende oogmeting, glasadvies en de uiteindelijke koop. Niet geschikte brillen stuurt de consument kosteloos terug. Om de sterk online georiënteerde jongeren te bedienen, starten wij komende zomer www.tienerBrilonline.com. Daarmee willen we het beeld veranderen dat de zelfstandige opticien voor hen te duur is.”
Wilt u meer weten over Brilonline.com? Hans Profijt vertelt u graag meer bij u op locatie.
Artikel in opdracht van Optiekvakblad Oculus. Bekijk ook eens de facebookpagina van Oculus.