Persvaart cruiseschepen Zeehavens Amsterdam

persvaart cruiseschepen

Op een sleepboot vol met landelijke en regionale geschreven pers, radio en tv-crews begeleiden we twee cruiseschepen die tegelijk het Noordzeekanaal uitvaren. Daarover schreef ik een korte reportage, hieronder te lezen.

Twee cruiseschepen MSC ontmoeten elkaar voor zeesluis – Passagiers, pers en geïnteresseerden waren getuigen van ceremonie

Elk jaar bezoeken meer en meer cruiseschepen de Amsterdamse zeehavens. Woensdag 17 juli was een zonnige dag waarop twee cruiseschepen van het Italiaanse MSC Cruises tegelijkertijd de havenregio bezochten en elkaar tijdens een mooie ceremonie bij vertrek ontmoette. Dit met luid getoeter, waterkanonnen en onder het goedkeurend oog van de enthousiast zwaaiende vakantiegangers op de cruiseschepen, de landelijke pers en nog vele geïnteresseerde op meevarende bootjes, aan de kade en op de IJmuidense sluizen.

De MSC Magnifica had zojuist een bezoek gebracht aan Amsterdam, kwam vanuit het Noorse Hellesylt/Geiranger en vertrok richting het Duitse Hamburg. De MSC Opera lag die dag aangemeerd in de haven van IJmuiden, had daarvoor Southampton aangedaan en ging die avond op weg naar St. Petersport op het eiland Guernsey. Haven Amsterdam greep deze kans met beide handen aan om, samen met de directeuren van de Passengers Terminal Amsterdam en de Felison Terminal in IJmuiden, de landelijke pers aan boord te brengen van een sleepboot (Iskes) om de ceremonie rondom de twee cruiseschepen − met in totaal 4800 passagiers en 2000 bemanningsleden − te aanschouwen. En met succes: onder andere RTL Nieuws, SBS6, de NOS, de IJmuider Courant en het Parool waren erbij en maakten melding van het moment, waarbij de Amsterdamse zeehavens en de cruisesector opnieuw goed in beeld kwamen. De prachtige beeldreportage vertelt het verhaal compleet.

Elk schip draagt bij

De havens van IJmuiden en Amsterdam zijn populaire cruisehavens en goed voor 90 miljoen euro omzet in de regio, is de huidige schatting. Elk schip dat aanlegt levert een gemiddelde omzet tussen de 350.000 en 600.000 euro op. Daaronder vallen de werkzaamheden van de nautische dienstverleners en de omzet van bestedingen van passagiers en bemanning in de regio. De sector staat voor ruim 1100 banen.

Cruisesector groeit

Mocht de regio drie jaar geleden 102 cruiseschepen (91 in Amsterdam en 11 in IJmuiden) verwelkomen, in 2013 zijn dat er al 182. In Amsterdam meren dit jaar 134 schepen aan en 39 in IJmuiden, wat de gezamenlijk teller op ruim 350.000 passagiers zet. Komend jaar worden er nog meer cruiseschepen verwacht: 150 in Amsterdam en 42 in IJmuiden. Een mooie groei in een paar jaar tijd, inclusief een gunstig toekomstperspectief.

De MSC Magnifica (2010) behoort tot de Musica-Klasse, is 293 meter lang en weegt 90.000 ton en biedt plaats aan 3.200 passagiers. De 251 meter lange MSC Opera (2004) valt onder de Lirica-Klasse, weegt 60.000 ton en is geschikt voor 2.000 passagiers.

Reacties plaatsen kan niet meer.